Det Magiska Arkivet

De 3 vanligaste anledningarna dina bildidéer aldrig blir av

sagofoto Mar 05, 2024

Det är frustrerande när du har massor med idéer men de aldrig blir av. För så länge de är kvar i ditt huvud gör de ingen nytta. Därför har vi sammanfattat de 3 vanligaste fallgroparna som fotografer trillar ned i när de börjar med sagofoto som leder till att dina idéer aldrig blir av. 

  1. Brist på planering

    Att skapa en en sagobild är ungefär som att inreda ett hem. Du behöver en plan för att bygga upp och knyta ihop känslan. Att gå ut på måfå och köpa saker till ditt hem som tilltalar dig, den snyggaste lampan i den affären, vackraste tapeten i en annan, skönaste soffan där - utan en plan på vilken stil och känslan du vill att hemmet ska få kan funka. Men det är också lätt hänt att det känns lite rörigt och “fel”, utan att du riktigt kan sätta fingret på varför inte känsan infinner sig. 

  2. Rädd för att gå utanför din comfortzone/testa nya saker

    Det är lätt att man hittar saker som känns “tryggt” och funkar - och så fastnar man där. Men om du är rädd för att experimentera med nya saker, t.ex. fota på nya ställen, under nya förhållanden, med olika fototekniker eller kompositioner - så kan det begränsa vad du kan får fram.

    Som Albert Einstein lär ha sagt: ”Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.” För ibland behövs nya tekniker, perspektiv och metoder att skapa på för att dina idéer ska bli verkliga.

  3. Fokus på perfektion

    Sagobilder är sällan resultatet av en enda perfekt tagen bild. Det är oftare en lång process av trial and error bakom (eller mycket erfarenhet av liknande tagningar).

    Om du får en ny idé som går lite utanför det du i vanliga fall brukar skapa kan perfektion bli din värsta fiende, speciellt om du blandar in det tidigt i processen. För det sätter nämligen rätt orimliga krav på dig. Har du ambitioner om den perfekta bilden (om det nu finns en sådan bild) när du börjar med en uppgift du inte gjort tidigare är risken stor att det känns för stort och tungt, du skjuter den på framtiden för du “har inte hittat den perfekta klänningen än”, eller så kanske du går ut och testar men kommer hem och din inre kritiker får dig att må dåligt över hur det blev. Men det är okej att den där första tårtan du någonsin bakade och dekorerade själv inte blev som den där perfekta 15-våningarstårtan du såg på Pinterest, utan mer som ett kladdigt gräddkrig med en 4 årings steckgubbe på. Och likaså är det med din sagobild. Den första versionen säger inget om hur den kan bli i slutändan.Bara du inser att sagobilder är en process - inte en första perfekt tagning.

 

Så sammanfattningsvis, en bra plan och struktur för att bearbeta din bild kommer göra underverk (för både din sagobild och ditt hem). Att testa nya tekniker och se saker från ett nytt perspektiv är oftast en förutsättning för att resultatet ska bli annorlunda. Och sist men inte minst, fokusera på processen av att utveckla dina sagobilder. 

 

NYFIKEN PÅ SAGOFOTO?
👉 LADDA NED VÅR GRATIS PDF-GUIDE "BÖRJA MED SAGOFOTO" HÄR 

Utmana din redigering & utforska din stil

Ladda ned vår gratis guide & ta dig vidare till nästa nivå inom sagoredigering. 

När du laddar ned guiden får du automiskt tillgång till våra sagomejl. Du kan när som helst avregistrera dig.