Det Magiska Arkivet

Idékyrkogården: Varför dina bästa fotoidéer ofta förblir oförverkligade

Jul 09, 2024

Som fotografer har vi alla varit där. Våra anteckningsböcker (och Pinterest-konton) är fulla av spännande koncept och unika bildidéer som vi längtar efter att fånga. Men när vi tittar på våra minneskort är de ofta till vår stora besvikelse tomma eller visar bilder som inte alls speglar visionerna.

Varför händer detta? Och ännu viktigare, vad är de verkliga kostnaderna du betalar när du låter idéerna förtvina i en så kallad "idékyrkogård"?

Den omedelbara effekten: Det stannar dig i din utveckling 

När du misslyckas med att förverkliga dina idéer går du inte bara miste om potentiellt fantastiska bilder, utan det hindrar aktivt din utveckling som fotograf. Här är varför:

  1. Den tekniska utvecklingen saktar ner:
    Varje oförverkligat koncept är en missad möjlighet att träna på att att förbättra dina tekniska förmågor. Oavsett om det handlar om att behärska en knepig (eller ny) ljussättning eller att framgångsrikt kombinera en outfit för att förmedla en speciell vision - så är det utmaningar som dessa som driver dina färdigheter framåt.
    Utan utmaning - ingen utveckling!

  2. Dina kreativa muskler försvagas:
    Kreativitet är som en muskel - alla har den men den behöver tränas regelbundet för att hålla sig stark. Det innebär att testa nytt; nya kombinationer, nya saker, tekniker och idéer. Ju mer du övar desto starkare blir den här muskeln. Men när vi ständigt skjuter upp att ge våra kreativa idéer utlopp får den inte den träning den behöver och förtvinar.

  3. Din anpassningsförmåga lider:
    Att förverkliga koncept kräver ofta att vi anpassar oss till oväntade situationer. Genom att inte engagera oss i denna process missar vi chansen att utveckla vår anpassningsförmåga - en nyckelförmåga för alla fotografer. Och det är sällan du kan tänka ut de bästa bilderna från hemmet. Du vet hur du kan skapa en “plan A”, “plan B” och “plan C” för olika situationer som kan uppstå - men det är inte förrän du faktiskt är på plats som du kanske kommer på de bästa idéerna. Som i mångt och mycket uppstod på grund av att du engagerade dig i processen. 

Den ultimata konsekvensen: En portfolio som inte visar din fulla potential 

Medan de omedelbara effekterna är oroande är det de långsiktiga konsekvenserna som verkligen bör få oss att stanna upp.

  1. Underutvecklad personlig stil:
    Din unika stil växer fram genom att konsekvent skapa och förfina ditt arbete, testa, experimentera och utveckla. När dina idéer förblir just idéer berövar du dig själv chansen att identifiera och utveckla din personliga stil och röst.

  2. Ett portfolio som inte representerar dig:
    När dina bästa idéer aldrig kommer längre än konceptstadiet - hur ska då andra förstå din sanna kreativa potential. Detta kan leda till missade möjligheter med kunder eller samarbetspartners som egentligen behöver exakt det du kan ge dem.

  3. Svag varumärkesidentitet:
    I dag är det svårt att sticka ut ur mängden när det finns så många duktiga fotografer. En stark varumärkesidentitet kan därför vara avgörande. Denna identitet byggs på en samling arbeten som speglar dina visioner och färdigheter. En idékyrkogård full av oförverkligade koncept bidrar inte till utvecklandet av din karriär. Den leder snarare till frustration och besvikelse och att din karriär aldrig tar fart på riktigt. 

 

Varför är detta viktigt?

Kunder och möjligheter dras oftast till fotografer som konsekvent producerar innovativt arbete av hög kvalitet. Om dina bästa idéer aldrig ser dagens ljus sätter du dig själv i svagare position.

Hur bryter du cirkeln?

Att erkänna problemet är det första steget. Nästa är att agera. Här är några strategier för att börja förverkliga dina idéer:

  1. Börja smått:
    Välj en idé från din anteckningsbok och förbind dig att förverkliga den denna vecka. Känns den stor och komplex? Bryt ned den i delar och välj att bara genomföra en liten del av idén. 
  2. Sätt deadlines:
    Ge dig själv en specifik tidsram för att slutföra ett projekt. 
  3. Dela dina mål:
    Berätta för andra om din plan. När vi har sagt det högt ökar chanserna drastiskt att du faktiskt kommer genomföra det. 
  4. Omfamna utvecklingen:
    Kom ihåg, ett mindre bra koncept som är genomfört är oändligt mycket mer värdefullt än ett "perfekt" orealiserat. Det är genom att testa och genomföra idéer som du faktiskt lär dig skapa bättre idéer. 

Din anteckningsbok full av idéer är en skattkista full av potential. Låt den inte bli en kyrkogård. Kom ihåg, varje ikoniskt fotografi började som en enkel idé. Skillnaden mellan ett koncept och ett mästerverk är skapandet. 

Så, vilken av dina idéer kommer du att förverkliga idag?

 

Psst! Varje vecka skickar vi ut Sagomejl till dig som vill ha gratis tips, inspiration och "aha-moments" - direkt till din inkorg, utan att behöva leta informationen. För att hjälpa dig tänka större, skapa mer och nå längre än du någonsin kunde drömma om.

SKRIV UPP DIG FÖR SAGOMEJLEN HÄR!

Utmana din redigering & utforska din stil

Ladda ned vår gratis guide & ta dig vidare till nästa nivå inom sagoredigering. 

När du laddar ned guiden får du automiskt tillgång till våra sagomejl. Du kan när som helst avregistrera dig.