Avgör psykologi vem som blir bra på att fota?
Jan 23, 2024©️ Text & bild: Sandra Hallnor
Oavsett vilken typ av foto du håller på med så påverkar det psykologiska mer än du tror. På de kanske mest otippade sätten dessutom.
För vi går alla och bär på olika “sanningar”. Men problemet är att dessa sanningar inte alltid stämmer, inte alltid är “dina” sanningar utan någon annans, och det påverkar hur du agerar i olika situationer, vilka beslut du tar samt din magkänsla inför saker.
Med andra ord, sanningarna du bär på påverkar hur det går för dig.
Men eftersom vi själva ser dem som just sanningar, så är det sällan vi faktiskt granskar dem. Eller ens är medvetna om att det faktiskt finns något att granska. 🤔
Låt mig ta några exempel.
En vanlig sanning: Det går inte att tjäna pengar på foto/det går inte leva på att vara fotograf (eller en variation av denna, t.ex. går inte att leva väl på foto o.s.v.)
Att det inte går att tjäna pengar eller leva på foto stämmer såklart inte. För då skulle det inte finnas MASSOR med människor som gör det.
Men du behöver inte ens känna att du 100% ställer dig bakom detta statement för att det ska påverka dig. Utan det räcker att en liten, liten del av dig känner så - för att det ska motarbeta dig.
Att det inte går att leva på foto var INTE en av mina sanningar när jag startade min fotoverksamhet. Men det fanns många som gladeligen delade den med mig. Med ursäkt att de inte ville jag skulle bli besviken. Det lustiga var att det alltid var människor som varken hade koll på entreprenörskap (att tjäna pengar på något) eller på foto. Men det är bara ännu ett bevis på hur djupt inrotade våra "sanningar är". Vi har inte så bra självdistans till dem.
Hur sanningen motarbetar dig
Hade jag trott eller tagit till mig av "det går inte leva på foto" hade jag nog inte gått från att lära mig använda min kamera för första gången till att jobba heltid som fotograf på fyra månader. Då hade det förmodligen tagit längre tid för mig att komma till stadiet att jag kunde leva på foto, det vill säga om jag överhuvudtaget skulle ha nått dit.
Exempel på vilka konsekvenser den här sanningen hade kunnat få:
- Motvilja mot att prata om mig och mitt företag - (ifall jag misslyckas vill jag inte ha ögonen på mig, eftersom en lite del av mig tror att det kommer bli så)
- Förklarat medgångar som “tillfälligheter” och motgångar som “tecken på att det inte går” för mig själv
- Skjutit upp marknadsföringen tills det var för sent
- När människor hör av sig för att boka känns det jobbigt, tar tid på mig att svara, tänker att de kommer ångra sig, känner olust inför att berätta vad jag erbjuder, ge dem mina priser och hjälpa dem att ta ett beslut om jag är rätt för dem eller inte.
- Skjuter upp att höra av mig till människor jag behöver höra av mig till för att ta min verksamhet framåt.
- Prokrastinerar med hjälp av att leta nya designer för hemsidan, nya färger och fonter till Canva eller genom att pilla med bilder i Photoshop alldeles för länge.
- Hade min sanning varit "det går inte att leva på sagofoto" hade jag kanske automatiskt navigerat mot något som jag tyckte kändes rimligare att kunna leva på, t.ex. bröllop eller familjer.
Sanningen skapar en olustig känsla
Problemet är inte bara att det påverkar våra beslut och hur vi agerar. Utan det påverkar hur vi känner inför något. Om min sanning var att “det inte går att leva på foto” men min dröm var just det, så skulle en olustig känsla lura i maggropen medan jag jobbade mot mitt mål. Är vi inte medvetna om vad som skapar denna olustiga känsla (oftast något du medvetet eller omedvetet tänker) så kan vi råka tolka det som vi är på fel väg.
ACTIONS: Vad kan du göra åt det?
Ett första steg för att ta dig an dessa sanningar som motarbetar dig är
- Upptäcka den där olustiga känslan och sätta ord på den
- Fundera på var den kommer från och om det verkligen är sant. Hitta exempel på att motsatsen är sann (och lyssna NOGA på dina "ja, men..." som dyker upp när du hittar motbevis)
För den där olustiga känslan är en mästare på att komma på svepskäl för att du inte ska göra något “just nu”. Du är för trött. Du är inte i rätt stämning, för det blir bättre om du har “rätt energi” när du gör det. Det är för komplicerat att lära sig, du måste ha mer tid och energi för att kunna lära mig det. Jag är inte kreativ nog. osv osv osv.
Take Aways
Så ja, eftersom vi är människor och psykologi påverkar allt du gör - så påverkar det även ditt fotande. Oavsett vilken genera du är inom, eller vad du drömmer om - kanske till och med påverkar VAD du drömmer om (för vi brukar automatiskt korrigera våra drömmar så det blir en mer rimlig dröm "så vi inte ska bli besviken").
Men bara genom att du blir mer medveten tar du små steg mot mer kontroll över dina drömmar.