Det Magiska Arkivet

Drömska & knivskarpa porträtt med nya Sony FE 85mm f/1.4 GM II

Aug 29, 2024

Sandra Hallnor (portraitsoflapland), en av skaparna bakom Magiportalen har som en av de första fotograferna i världen fått testa Sonys nya FE 85mm f/1.4 GM II - ett porträttobektiv många har längtat efter. 

© Sandra Hallnor | Sony α7R V + FE 85mm f/1.4 GM II | 1/6400s @ f/1.4, ISO 100

Jakten på det perfekta objektivet är en pågående resa för många fotografer. Det måste vara skarpt, snabbt, kapabelt att skapa bilder av högsta kvalitet och tillräckligt mångsidigt för att hantera olika fotograferingssituationer, inklusive den växande efterfrågan på videografi.

 

© Sandra Hallnor | Sony α7R V + FE 85mm f/1.4 GM II | 1/400s @ f/1.4, ISO 160

Sonys nya, hett efterlängtade porträttobjektiv, FE 85mm f/1.4 GM II, uppfyller alla dessa kriterier, vilket gör det till ett oumbärligt verktyg för professionella porträttfotografer som är seriösa med att skapa bilder av högsta kvalitet och som vill framtidssäkra sin utrustning.

 

Sandra Hallnor, känd för sina förtrollande porträtt, var en av de första fotograferna i världen som använde detta nya objektiv. Det blev snabbt det nya favoritobjektivet. "Detta objektiv har snabbt blivit en oumbärlig del av mitt arbetsflöde och har inte lämnat kameran sedan jag fick det," noterar hon.

Det som särskilt stod ut för henne var hur objektivet fångade ett vackert, krämigt och drömskt utseende kombinerat med oöverträffad skärpa när man fotograferade med största bländaröppning på f/1.4.

 

© Sandra Hallnor | Sony α7R V + FE 85mm f/1.4 GM II | 1/800s @ f/1.4, ISO 100


Nedanför är samma bild som ovanför men med 100 % beskärning i Lightroom. 



85mm har alltid varit den brännvidd som Sandra föredragit när det kommer till porträtt eftersom, enligt henne, det ger den perfekta balansen mellan intimitet och sammanhang. "Denna brännvidd fångar inte bara människor på ett smickrande sätt, den är fantastisk för berättande. Den låter mig smidigt växla mellan detaljerade porträtt och bredare inramning med mer miljö genom att bara ta några steg bakåt, samtidigt som jag kan hålla mig tillräckligt nära dem jag fotograferar för att engagera mina motiv och bibehålla en vacker och mjuk bakgrundsoskärpa," förklarar Sandra.

© Sandra Hallnor | Sony α7R V + FE 85mm f/1.4 GM II | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

Vill du läsa mer om Sandras utlåtande om objektivet och se fler exempelbilder? 
Läs hela artikeln här: https://www.sony.co.uk/alphauniverse/stories/dreamy-razor-sharp-portraits

Utmana din redigering & utforska din stil

Ladda ned vår gratis guide & ta dig vidare till nästa nivå inom sagoredigering. 

När du laddar ned guiden får du automiskt tillgång till våra sagomejl. Du kan när som helst avregistrera dig.