Det Magiska Arkivet

Tips inför att skicka in bidrag till SM i Fotografi

Jun 19, 2024

Funderar du på att skicka in ditt första bidrag till SM i Fotografi i år med deadline är 30 juni? Här kommer några tips och saker att tänka på. 

6 tips & saker att tänka på om du är sugen på SM i år


1. KATEGORIVAL

En och samma bild kan passa i flera kategorier, men du kan bara skicka in en bild en gång. Så du måste välja.

Känns det svårt? Du är inte ensam. Det är en av de sakerna fotografer tycker är svårast. För att göra det ännu bättre, kategorin du väljer och hur väl domarna tycker att den är i rätt kategori eller inte kan påverka poängen.

Glöm inte att kolla upp de specifika reglerna för den kategori du väljer. T.ex. vissa verktyg i Photoshop är inte tillåtet i alla kategorier. Reglerna för naturfoto är hårdast. 

2. OVERLAYS

Allt som finns med i bilden du skickar in måste du ha skapat själv. Med andra ord är det inte okej att använda overlays. Även sunflaires och solstrålar. (Det är en av anledningarna att vi lär dig skapa allting själv, från grunden i kursen Sagoredigering för nybörjare)

3. WORKSHOPS

Du måste själv ha kommit på idén och stylat dina modeller själv, därför är det inte okej att tävla med bilder som du tagit när någon annan fixat styling eller kommit på idéerna (t.ex. under en workshop). Därför har vi gjort en hel kurs om hur du kommer på och utvecklar riktigt bra fotoidéer, och fixar alla delar som krävs "framför kameran", från styling och platser, fotoeffekter, modeller m.m. för att skapa sagobilder av hög kvalitet (Kursen heter Sagofoto) och lär ut hela vår process när vi själva skapar sagobilder eller sagoworkshops.  

4. GODKÄNNANDE FÖR PUBLICERING

Kom ihåg att du måste ha fått godkänt för publicering av bilderna innan du skickar in dem till SM från alla som är med i bilden. 

5. TÄVLING KÄNNS SÅRBART

Ja, man kan känna sig väldigt sårbar när man lämnar iväg sin konst för att någon annan "ska bedöma den".

Men istället för att se det som att du blir ”bedömd” - se det som att du vidgar din comfortzone, blir modigare och får chansen att låna någon annans ögon på dina bilder. Det är en möjlighet att bredda vad du själv ”ser” i dina och andras bilder och för många ett nytt sätt att tänka kring bildskapande. 

Personlig upplevelse (Sandra) är att tävlingsbilder ibland är som en annan typ av foto. Många fotografer fotar specifika tävlingsbilder, vilket är en annan typ av fotografering än för kunder. De utgår ifrån en idé och fixar styling m.m., många använder professionella modeller osv. så det är ingen idé att jämföra dig med andras. Många fotografer som skickar in kundbilder redigerar dem också annorlunda för SM än för klienterna.

Så tävling är som en helt ny värld, som du kan lära dig massor från. Sen är det ju alltid upp till dig vad du vill "behålla" och vad du inte vill behålla. 


6. NAMNET PÅ BILDEN ÄR IBLAND NÄSTAN LIKA VIKTIGT SOM INNEHÅLLET

En bild med ett namn som är fyndigt/ ökar på storyn tenderar att göra att bilden ”går bättre” än en bra bild med intetsägande namn.

Sandras feedback från en domare som var med och bedömde hennes bild i finalen var att de andra hade starkare story så Sandras bild kom på 4:e plats trots att bilden i sig var en av de med högst kvalitet.

STORY = IMPORTANT! 

 

Nedanför ser du Sandras bild som kom 4:a i Gravid-kategorind 2022

Utmana din redigering & utforska din stil

Ladda ned vår gratis guide & ta dig vidare till nästa nivå inom sagoredigering. 

När du laddar ned guiden får du automiskt tillgång till våra sagomejl. Du kan när som helst avregistrera dig.