Det Magiska Arkivet

Vad är sagofoto?

Mar 05, 2024

Ja, vad är sagofoto egentligen? Vår egen definition på Magiportalen är att sagofoto är som att skriva en bok. Du skapar en berättelse. Men istället för ord använder du visuella element och det handlar framförallt om ett sätt att få leka, ha kul och utvecklas helt fritt som fotograf utan förväntningar eller pekpinnar. 

Sagofoto är en gren inom foto som strävar efter att skapa bilder som förmedlar en känsla av magi, fantasi och saga. Oavsett hur det såg ut när du fotade. Genom att använda tekniker som kreativ planering, bildredigering, sagokomposition skapar du bilder som tar betraktaren med utanför “verkligheten”.

Därför är också sagofoto en annorlunda fotogren. För det handlar mindre om att fota saker “som saker är”, och mer om att få utlopp för din kreativitet och förmedla en tolkning av något som du känner eller som du kanske vill att den som ser bilden ska känna. 

Med andra ord, sagofoto är mindre som “klassiskt foto” (om än dina sagobilder blir bättre ju bättre bilder du tar med kameran) och mer som ett skapa ett konstverk. Ungefär som att måla. Men istället för att få utlopp för din fantasi på en vit canvasduk med färg och penslar - använder du kamera, rekvisita och redigering!

 

Foto: @naturebylouise

Utmana din redigering & utforska din stil

Ladda ned vår gratis guide & ta dig vidare till nästa nivå inom sagoredigering. 

När du laddar ned guiden får du automiskt tillgång till våra sagomejl. Du kan när som helst avregistrera dig.