Varför känns dina bilder vanliga? 3 sätt att skapa en mer magisk känsla
Feb 10, 2025
Varför känns dina bilder vanliga? 3 sätt att skapa en mer magisk känsla
Du har lärt dig kameran. Du vet hur du ska ställa in den och hur du ska använda ljuset.
Men ändå… när du tittar på din bild saknas något?
📸 Den är tekniskt bra – men känns inte magisk.
👀 Du ser hur andra skapar bilder som känns sagolika och undrar: Vad gör de annorlunda?
💭 Du har en bild i huvudet – men resultatet når inte hela vägen dit.
Vi förstår frustrationen, vi har själva varit där... Men varför känns en bild vanlig? Och vad kan du göra åt det?
Varför känns dina bilder "vanliga"?
Har du någonsin vant dig vid grannens skällande hund eller slutat höra fläktens surr i bakgrunden? Bara för att reagera först när de tystnar?
Din hjärna är programmerad för att ignorera det som är förutsägbart och reagera på förändringar. Det är en överlevnadsinstinkt. Därför slutar vi se det som vi upplever om och om igen.
Och det är precis det här som händer med dina bilder. För precis som hörseln är synen också ett sinne.
Det finns såklart fler anledningar, men om dina bilder ser ut som det ögat redan vant sig vid, är risken att de försvinner in i mängden och att att hjärnan ignorerar det som brus. Men om du vet vad hjärnan reagerar på (och vad den ignorerar), kan du använda det till din fördel när du skapar bilder.
Här är tre konkreta sätt som gör att hjärnan slutar "ignorera" dina bilder och känns mer magiska:
1. Ändra brännvidden för att bryta av
Du vet säkert redan att olika brännvidder påverkar bildens känsla. Men har du reflekterat över VARFÖR vissa brännvidder känns naturliga och att vår uppfattning av vad som känns "naturligt" inte är densamma som för 10 år sedan?
👁️ Ögat är van att uppleva omgivningen på samma sätt som en kamera med ett 50 mm objektiv. Därför kallas brännvidder mellan 40-60 mm för "normala brännvidder".
Men "normalt" är något hjärnan tenderar att reagera mindre på. Därför kan en bild skapad med vidare vinklar eller mer inzoomad optik kännas mer främmande och därmed också mer spännande för hjärnan.
Well, så var det i alla fall för 10 år sedan…
För i takt med att mobilkamerans användning ökat har vi fått ännu ett “normalt” utseende att ta hänsyn till. Och det är brännvidder kring 25 mm - eftersom de motsvarar utseendet som de flesta mobilkameror fångar idag. 📱
Så därför kan du idag tänka dig att brännvidderna 25-60 mm skapar ett “vanligare utseende” i dina bilder.
Överkurs!
Kom ihåg, om du fotar alla dina bilder på 85 mm eller 200 mm så kommer detta tillslut bli ett nytt “normalt” för dina ögon. Men eventuellt inte för dem du delar dina bilder med. Så fråga dig själv om du vill att de ska kännas mindre vanliga för dig eller för din publik? Är det du som vill att de ska kännas annorlunda kan det alltså vara en bra idé att experimentera med olika brännvidder för olika utseenden. Men är det för din publik så kan det vara bra att påminna dig själv om att du ser något annat än vad din publik ser.
📌 Take away: Brännvidderna 25-60 mm gör att bilderna känns vanligare.
Från vänster: 35 mm, 50 mm, 85 mm.
Bilderna ovanför är oredigerade och tagna med samma inställningar från ett stativ, avståndet eller vinkeln skiljer sig alltså inte mellan bilderna utan det enda som skiljer sig åt är brännvidden.
Copywrite foto: Sandra Hallnor
2. Fota när ”wow-faktorn” i omgivningen är hög
Kanske låter det självklart att en vacker omgivning gör bilden mer intressant. Men det handlar inte bara om vad som ser fint ut – utan om vad din hjärna reagerar på.
Har du någon gång känt att du bara måste stanna upp och beundra en solnedgång? Eller en dimmig skog som känns som hämtad ur en saga?
Det är ingen slump.
Precis som vi slutar höra bakgrundsljud när vi vant oss vid dem, slutar vi också lägga märke till miljöer som känns alldagliga. Och alldagliga i det här fallet betyder det vi ser ofta. Det är därför det är så lätt att bli hemmablind. Men det är också därför det t.ex. är lättare att göra självporträtt mer magiska än familjebilder utomhus. För när du fotar familjebilder "får du det du får" utifrån den tid ni bokat in - medans du kan vänta in det perfekta ljuset och förutsättningarna - utan att behöva tajma det med någon annans schema - när du fotar självporträtt.
📌 Take away: Det finns en anledning att du reagerar på din omgivning som går djupare än att "det är fint".
Fota i mer spektakulära förutsättnignar.
Copywrite, Foto & Redigering: Sandra Hallnor
3. Använd redigering för att förstärka känslan
En bild kan vara tekniskt perfekt direkt ur kameran – men ändå sakna den där sagolika känslan.
Även om din bild är tagen under fantastiska förutsättningar, med en ovanlig brännvidd och ser helt otrolig ut direkt ur kameran – kan den fortfarande kännas mer som ett foto än en sagobild.
Varför?
Därför att foto och redigering är två olika hantverk, med två helt olika syften.
📸 Fotot du tar är grunden – det fångar stunden och är råmaterialet du arbetar med.
🎨 Redigeringen ger dig möjligheten att förstärka en känsla, ändra en känsla eller lägga till en känsla som kameran inte lyckades fånga.
Och om det är just sagokänslan du vill åt kan kameran bara ta dig en viss bit på vägen. För sagokänslan behöver oftast lite hjälp på traven från Photoshop. För på samma sätt som vissa brännvidder och vissa förutsättningar gör att en bild kan kännas mer vanlig, kan även vissa typer av redigering göra att en bild känns mer som ett vanligt foto istället för ett konstverk.
Bild ovanför är ett exempel på en bild före sagoredigering (till vänster) och en bild efter sagoredigering (till höger). Copywrite, Foto & Redigering: Sandra Hallnor
💡 Nyfiken på hur “sagoredigering” skiljer sig från “vanlig redigering”? Ladda ned vår guide här: VAD ÄR SAGOREDIGERING?
Hur kan jag skapa en magisk känsla i mina bilder?
Med andra ord, bilder som känns mindre "vanliga"....
Om dina bilder känns vanliga kan det betyda att du skapar dem på ett sätt som hjärnan "ignorerar".
Men genom att:
✅ Använda en brännvidd som bryter mot det förväntade
✅ Fota i miljöer där ljuset och omgivningen har högre "wow-faktor"
✅ Använda redigering för att förstärka känslan
…kan du skapa bilder som fångar ögat och känns mer sagolika.